June 12, 2018 10:32
Hva er klokken i verdensrommet?

I en tidligere bloggpost skrev jeg om hvordan vi definerer tid og hva du egentlig stiller klokken din etter(Lenket under). Det er vel og greit, men et spørsmål som dukket opp var ganske irriterende, hvis vi stiller klokken etter verdensrommet, hva stiller verdensrommet klokken sin etter? Eller enklere definert, hva er klokka i verdensrommet? Spørsmålet er enkelt nok, svaret derimot er både enkelt og vanskelig.

La oss ta det enkle først og så kan vi ta dyppe tærne i de vanskeligere tingene senere.

Først “Hva er tiden i verdensrommet der det faktisk er folk?”. ISS, eller den internasjonale romstasjonen er det eneste stedet med mennesker i verdensrommet akkurat nå. Romstasjonen har mennesker fra hele verden i seg og dette gjør at man ikke akkurat kan si “la ha samme tid som i hjemlandet”. Problemet ligger også i at romstasjonen tross alt går rundt jorden. Noe som betyr at den passerer flere tidssoner på en dag enn det jeg gjør på 1 år.

ISS tar en runde rundt jorden på 90 minutter, noe som betyr at den opplever 16 soloppganger og 16 solnedganger på 24 timer(her får day/night indikatoren kjørt seg). Det er altså ikke akkurat bare å stille klokken etter sola heller. For å løse dette har astronautene satt seg på GMT og det er tiden på romstasjonen, ganske greit egentlig…

Det har ikke alltid vært slik, på 60-tallet bestemte NASA seg for at de var lei av at moonphase indikatoren ikke alltid kunne stå på fullmåne. De dro derfor til et sted der den alltid kunne det, nemlig månen. Så hvilken tid brukte de? Vel utifra min research(ooh, fancy) så hadde de egentlig ikke noe “tid”, eller de hadde det, men NASA timet ting på en litt annen måte.

Der vi alle setter klokken etter midnatt som et startpunkt for en ny dag, så satte de den til en nøyaktig begynnelse. I det raketten sier broom og tar av, da er tiden igang. Tidenes morgen for astronautene var da raketten tok av og alt er målt opp imot dette punktet. Så der vi bruker dato og timer for å definere hvilken tid det er. Talte NASA bare timene fra oppskytingen og det var det klokken var. Enkelt og greit.

Vi har altså dekket ting som kommer fra jorden og interagerer med jorden, men hva med andre steder?

S69-39961~medium
TIDENES MORGEN FOR ASTRONAUTENE PÅ APOLLO 11

Som vi snakket om i tidligere nevnte bloggpost om hva vi stiller klokken etter så er en jordrotasjon en av hovedfaktorene vi bruker. Dette er greit når man bor på jorden, men hva skjer når vi begynner å bo på mars? Det er faktisk noen som nesten gjør det eller de lever på marstid. Det er hovedsakelig mennesker som jobber på marsroverene og marsoppdragene som tilpasser seg denne døgnsyklusen, men marstiden er noe man kan lett finne på internett og sikkert tilpasse seg til med litt dedikasjon.

En marsdag er 24 t, 37 m og 22 sekunder lang som betyr at den litt lengre enn jordens dag og det gjør at hvis man lever på marstid, vil jordtiden sakte, men sikkert gli ut av sync. Nasa har brukt marstid, men spørsmålet “hva er tiden på mars?” burde nesten få sin egen bloggpost. Det viktigste er at mars ikke akkurat kan bruke jordtid, siden det ofte er nødvendig for oppdrag at solen er oppe eller lignende.

Så nå vet vi hva klokken er på mars, i romstasjonen og hva tiden var på månen for astronautene. Vi har allikavel ikke svart på hva egentlig tiden er i verdensrommet. Det er her ting begynner å bli litt vanskelig. Uten å bli for Einstein(bokstavelig talt), så er det hele litt bundet sammen.

Du skjønner, tid og rom er litt vanskelig å skille fra hverandre og det finnes ingen universell tid. La oss si at du og jeg skulle reist til mars. Jeg reiser kjempefort og du reiser med normal hastighet. Så la oss si at vi ankommer samtidig i din tid(eller referanse). Hvis dette hadde vært tilfelle så ville klokken min ha gått saktere enn din. Selv om jeg hadde reist fram og tilbake la oss si 10 ganger på den tiden det tok deg å ta en reise så ville jeg aldret mindre(Jeg er ikke fysiker så ta det med et badekar salt).

Hvis du nå tenker, dette er jo absolutt latterlig det er ingen måte vi kan måle noe sånt. Så kan jeg fortelle deg at til og med satellitter i bane må justere for denne effekten så det er noe vi møter regelmessig.

Kanskje du tenker “Det eksisterer ikke en universal tid, men la oss lage en galaksetid det ville jo løst alt”. Problemet er at det ville vært veldig upraktisk, ihvertfall for vår tidsepoke. Igjen jeg ville lest bloggposten om hvordan vi definerer tid, den legger mye grunnlaget for denne bloggposten(3. plug, nå må du lese den). Tid er veldig lokal, så lokal at ifølge relativitetsteorien har hvert eneste objekt forskjellig tid/referanseramme(fysikerne river sikkert ut håret sitt nå, men det får bare være. #roguescience).

PIA04921~medium
ANDROMEDAGALAKSEN

Vi har jo en felles tid på jorden, men vi må allikevel ha tidssoner for å kunne ha noen peiling på morgen og ettermiddag. Jeg regner med at vi kommer til å få en universal kalender/tid når vi trenger det, men tingen er at vi ikke har noe ordentlig behov for det enda. Det er ikke så vanskelig å definere engang. Hvis vi kan finne punktet big bang begynte, boom der har du starten. All tid går bokstavelig talt ut derfra og for planetene blir det vel et lignende system som vi har idag på jorden. Isteden for at jordtiden heter UTC (universal standard time) kaller vi det Earth Standard Time og de andre planetene får noe lignende (Mars Standard Time ect). Så får man bare huske hva klokken er på mars når man prøver å ringe svigermor. Jeg sliter allerede med å holde styr på hva klokken er i min egen tidssone så fremtiden blir spennende…

Så hva er egentlig klokken? Det er veldig relativt.

Lenker:

Hva er tiden på mars: https://www.giss.nasa.gov/tools/mars24/

Hva stiller du egentlig klokken etter?: https://timewatches.no/2018/01/11/hva-stiller-vi-egentlig-klokkene-vare-etter-2/

Kilder:

Tidsregning på mars: https://en.wikipedia.org/wiki/Timekeeping_on_Mars

Tiden på romstasjonen: http://www.astronautabby.com/the-international-space-station-time/

Spacetime: https://en.wikipedia.org/wiki/Spacetime

Bilder:

Astronaut viser frem klokken sin: https://images.nasa.gov/details-iss040e006187.html

Saturn V oppskytning: https://images.nasa.gov/details-S69-39961.html

Andromedagalaksen: https://images.nasa.gov/details-PIA04921.html